maart 10

Op naar 17 maart en daarna!

De verkiezingen voor de Tweede Kamer komen alras dichterbij en we zien steeds beter hoe de campagne zich ontwikkelt. In tegenstelling tot andere verkiezingen lijkt deze nauwelijks op gang te komen.
Enerzijds ligt de oorzaak hiervan in de coronamaatregelen. Anderzijds zien we een kabinet dat de touwtjes dusdanig sterk in handen heeft dat ze -naast de oppositie- ook de verkiezingscampagne in bedwang kan houden.

Op de televisie zien we dat de meeste talkshows alle ruimte hebben gecreëerd voor kritiekloze interviews met lijsttrekkers van de gevestigde partijen. Standpunten of visies zijn niet aan de orde, niemendalletjes over favoriete gerechten en andere futiliteiten des te meer. Uitzondering hierop is Nieuwsuur dat ruim de tijd neemt de lijsttrekkers inhoudelijk flink door te vragen.
Verder zien we een premier Rutte die campagne en corona steeds verder ineen laat vloeien. Campagnefilmpjes worden voor hetzelfde blauwe scherm opgenomen als de persconferenties, waarbij onze premier steevast gekleed is in stemming donker pak met das. In een paginagrote advertentie riep hij onlangs andere partijen op zich qua campagnes in te houden. Het is immers coronatijd waarbij de aandacht niet mag verzwakken voor bijzaken, zo beoogt Rutte.

Wat gaan we straks zien na 17 maart? Te verwachten is dat -ondanks slechtere resultaten in de peilingen- de VVD de grootste partij blijft. Rutte zal dus moeten gaan formeren en dat in de wetenschap dat men hem zélfs in de Tweede Kamer wel beu is. Een zeer waarschijnlijk scenario is dat hij (met CDA, D66, CU en mogelijk nog een vijfde partij) een nieuw kabinet gaat vormen.
Daarmee is Rutte IV een feit met dien verstande dat hij een kabinet ingaat zonder de loyaliteit die hij in het huidige kabinet heeft weten af te dwingen. Het is dan ook te verwachten dat Rutte IV geen lang leven beschoren is.

Wat betekent dit alles voor onze partij? Los van het feit of we nu de Tweede Kamer halen kunnen we verwachten dat Nederland over relatief korte tijd opnieuw naar de stembus gaat. Na de afsplitsing van Blanco Lijst 30 zijn wij in feite opnieuw begonnen maar nu met een groep mensen die de neuzen in dezelfde richting hebben staan.

Wij gaan bouwen aan een brede politiek-maatschappelijke beweging die verder kijkt dan alleen corona. Wij gaan -samen met onze leden- onze thema’s verder uitwerken en verder werken aan een open samenleving voor iedereen. Verder gaan we ons richten op een landelijk netwerk waarbij wij ons klaarmaken voor deelname aan de lokale politiek. Ons motto ‘voor een open samenleving’ geldt immers niet alleen landelijk, maar zeker en misschien wel vooral op regionaal en lokaal niveau. Ondertussen maken we ons klaar voor een campagne die ons dan (opnieuw) Kamerzetels gaat opleveren.
Kortom, hoe de verkiezingen op 17 maart ook zullen verlopen, of we nu wel of niet direct al in de Kamer komen, onze missie is nu pas begonnen. Reden te meer om lid te worden van Vrij en Sociaal Nederland. Iedereen is van harte welkom om samen met ons verder te werken aan een open samenleving. Op naar een betere toekomst voor iedereen!

Felix Tangelder, kandidaat 07 van Vrij en Sociaal Nederland

Meer onderwerpen...

De natuur is de leslocatie!

De natuur is de leslocatie!

Bij Vrij en Sociaal Nederland werken wij vanuit principes en niet vanuit programma's. Download hier onze Thema-Wijzer.