maart 12

Heeft stemmen op een nieuwe partij wel zin?

Veel mensen denken dat hun stem toch niet uitmaakt. Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, het is om het even. Dus wordt er geen stem uitgebracht of nog erger dan toch maar op een van de corona-vrijheidsbeperkende partijen. Hoe zit dat?
Stemmen is een democratisch recht en het is de enige weg in onze rechtsstaat om verandering van onze regering te krijgen. Daarom is de actie #stemzeweg het enige antwoord. Als de zittende partijen rustig blijven zitten, verandert er niets.

Maakt die ene stem van jou uit?
Ja, wel degelijk. In het verleden zijn regelmatig zetels verdeeld op basis van enkele stemmen verschil. Iedere stem telt. Als Vrij en Sociaal Nederland 70.000 stemmen haalt, is er 1 zetel gewonnen.

Nou en, 1 zeteltje in de Tweede Kamer daar heb je toch niets aan?
Wel degelijk is dat belangrijk. Ook die ene zetel kan echt het verschil maken. De Tweede Kamer beslist over alles in meerderheid: 76 stemmen. Mijn ervaring als zelfstandig Kamerlid is dat het daadwerkelijk op die ene stem kan afhangen. Voorbeeld is de stemming over de wet dat je voor de staat altijd orgaandonor bent, tenzij je niet wilt. Omdat een PvdD-Kamerlid de trein naar Den Haag miste, was er net 1 stem te weinig om die principieel onjuiste wet tegen te houden.
Een andere reden om minimaal 1 zetel in de Tweede Kamer zitting te hebben, is vanwege de financiering van politieke partijen. Alleen politieke partijen die in de Tweede Kamer zetels hebben, krijgen veel subsidiegeld voor hun partij als zij minimaal 1000 leden hebben. Dat geeft partijen veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld opleidingen, onderzoek en campagnegeld voor de volgende verkiezingen. Het gaat hier om miljoenen euro’s die nu naar VVD, CDA, D66 en de andere Tweede Kamerpartijen gaan.

Wanneer krijgt een partij 70.000 stemmen?
Dat gebeurt alleen als iedereen individueel op de partij stemt. Denken dat het niets uitmaakt, is selffulfilling prophecy als je niet stemt. Vergelijk het met het verwerven van € 1 miljoen. Dat kan alleen opgebouwd worden als je de eerste euro hebt ontvangen.

Stel dat Vrij en Sociaal Nederland te weinig stemmen haalt, is mijn stem dan verloren?
Nee, je blijft Vrij en Sociaal Nederland dan echt steunen. In dat geval niet met een zetel, maar wel dat Vrij en Sociaal Nederland de waarborgsom van € 11.250 (die we hebben betaald aan de Kiesraad om mee te kunnen doen aan verkiezingen) terug krijgt als er minimaal 53000 stemmen, 75% van de kiesdeler, op Vrij en Sociaal Nederland zijn uitgebracht. Geld dat de partij kan gebruiken om bij de volgende verkiezingen wel in alle kieskringen mee te kunnen doen.

Wat gebeurt er met mijn stem als er geen enkele zetel gewonnen wordt?
Alle stemmen op partijen of blanco-lijst die geen zetels winnen, tellen niet meer mee. Het is een misvatting dat je stem dan ineens bij een partij die wel zetels gewonnen heeft terecht komt.
De restzetelverdeling wordt alleen berekend over de behaalde stemmen op 1 partij ten opzichte van andere partijen.

Wat gebeurt er als ik niet stem?
Dan gaat natuurlijk ten eerste je stem verloren. Je hebt je kans op verandering laten lopen door niet op Vrij en Sociaal Nederland te stemmen.
Wat Vrij en Sociaal Nederland wel helpt, is als traditionele grote partijen-stemmers, bijvoorbeeld VVD, thuis blijven. Dan wordt namelijk de kiesdeler lager. Het aantal stemmen voor een zetel is namelijk afhankelijk van het aantal uitgebrachte stemmen (de opkomst). In 2017 was dat bij 82% opkomst 70.000 stemmen. Bij een lagere opkomst bijvoorbeeld 75% (zoals in 2010 en 2012) waren 63000 stemmen nodig voor 1 zetel. Vrij en Sociaal Nederland heeft dan dus minder stemmen nodig voor 1 zetel. Dus de kans dat je stem op Vrij en Sociaal Nederland dan tot een zetelwinst leidt is dan groter.

Kortom: stemmen op Vrij en Sociaal Nederland is geen verloren stem maar een kans op verandering voor een open samenleving.

Norbert Klein, oud Kamerlid, kandidaat nummer 08 bij lijst 33 Vrij en Sociaal Nederland

Meer onderwerpen...

De natuur is de leslocatie!

De natuur is de leslocatie!

Bij Vrij en Sociaal Nederland werken wij vanuit principes en niet vanuit programma's. Download hier onze Thema-Wijzer.